Grillmethodes - Grillexperience.nl (2024)

Uitgebreide uitleg & handige tips

Op deze pagina vindt u uitgebreide achtergrond informatie over het aansteken van de diverse Weber barbecues.

Informatie over houtskool en briketten, de brikketenstarter en hoe hier mee om te gaan, het ontsteken van houtskool, gas en elektrische barbecues.

Kortom; met deze basiskennis kan het barbecueën zo beginnen!

Veel lees plezier en succes in de praktijk!

De directe grillmethode

Grillmethodes - Grillexperience.nl (5)

Ongeacht het type barbecue, met de directe grillmethode kunt u snel vlees- en visgerechten bereiden door ze op gelijkmatige temperatuur op het gehele grillrooster te grillen. Deze methode is met name geschikt voor gerechten die niet langer dan 25 minuten gegrild hoeven te worden, zoals worsten, garnalen, hamburgers, steaks of groentespiesen.

Directe grillmethode met een houtskool barbecue

De briketten worden gelijkmatig verdeeld over het onder-rooster en de te bereiden gerechten worden hier direct boven geplaatst. Sluit de deksel om steekvlammen en uitdroging te voorkomen. Draai het te bereiden gerecht eenmaal. Op deze manier wordenuw gerechtengegrild in eengelijkmatige warmte die alle natuurlijke smaken bewaart.

Directe grillmethode met een gas barbecue

Met de directe grillmethode grilt u uw gerechten door hun natuurlijke sappen te bewaren, en worden deze heerlijk mals en super smakelijk. U plaatst de gerechten direct boven de warmtebron op het grillrooster. Wanneer de sappen vanuwgerechtenop de “Flavorizer-bars” , die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn, druipen, dan verdampen deze direct waardoor er rook ontstaat welke uw gerecht een onweerstaanbare smaak meegeven.

Directe grillmethode met een elektrische barbecue

Om de directe grillmethode met een elektrische barbecue toe te passen, plaatst u de gerechten direct boven de warmtebron op het grillrooster. Wanneer de sappen vanuwgerechtenop het verwarmingselement druipen dan verdampen deze direct waardoor er rook ontstaat welke uw gerecht een onweerstaanbare smaak meegeven. U past d.m.v. de temperatuurregelaar de temperatuur aan de gerechten aan.

De indirecte grillmethode

Grillmethodes - Grillexperience.nl (6)

Bij deze methode bevindt de warmtebron zich aan de buitenkanten van de barbecue. Bij het toepassen van deze methode wordt er voorkomen dat de gerechten verbranden voordat de binnenkant de juiste temperatuur heeft bereikt. Deze methode komt qua werking overeen met een heteluchtoven in de keuken. Deze methode wordt vaak toegepast indien de grilltijd meer dan 30 minuten bedraagt. Bijvoorbeeld rollades, gevogelte of andere grote stukken vlees worden indirect gegrild.

Indirecte grillmethode met een houtskool barbecue

Leg de briketten aan de zijkant van het onder-rooster en plaats in het midden een aluminium bakje om lekkende vetten en sappen op te vangen. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen en de hete lucht circulatie tevens te verrijken met vocht.

Indirecte grillmethode met een gas barbecue

Indien uw barbecue beschikt over één brander kunt u gebruik maken het verhoogde grillrooster met de bijbehorende opvangschaal (zie ook http://youtu.be/WYDEGKD7Iag). Bij het toepassen hiervan worden de gerechten boven het hete grillrooster geplaatst (op het verhoogde rooster en op de opvangschaal) waardoor de warmte om het gerecht heen circuleert waardoor de gerechten gelijkmatig worden gegrild.

Bij meerdere branders hoeft u alleen de voorste en achterste branders aan te steken en de gerechten in het midden op het rooster te plaatsen.

Indirecte grillmethode met een elektrische barbecue

Maak gebruik van het verhoogde grillrooster met de bijbehorende opvangschaal. Bij het toepassen hiervan worden de gerechten boven het hete grillrooster geplaatst (op het verhoogde rooster en op de opvangschaal) waardoor de warmte om het gerecht heen circuleert waardoor de gerechten gelijkmatig worden gegrild.

De 50/50grillmethode

Grillmethodes - Grillexperience.nl (7)

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een koude zone.

Grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte kunnen naast het toepassen van de indirecte methode ookop de 50/50 methode worden gegrild. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar een buitenkant van de barbecue. De 50-50 grillmethode is perfect voor voedsel dat eerst bruin moet worden en dan gebarbecued moet worden gedurende een lange periode om ervoor te zorgen dat het helemaal doorgekookt is.

50/50 grillmethode met een houtskool barbecue

Leg de briketten aan één zijde van een houtskool rooster. Plaats een druipbakje op de andere kant van het houtskool rooster om lekkende vetten en sappen op te vangen. Giet een beetje water in het druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen en de hete lucht circulatie tevens te verrijken met vocht. Zorg ervoor dat het voedsel op het rooster boven de briketten ligt. Begin met het vlees te bruinen, zoals bijvoorbeeld kippenpootjes of varkenshaas. Verplaats het vlees, zodra dit mooi bruin is, vervolgens naar de andere kant van de barbecue, boven het druipbakje. Hier wordt het vlees klaargemaakt door de indirecte warmte. De andere kant van de barbecue, boven de briketten,kan jegebruiken voor het klaarmaken van bijvoorbeeld groentes. Met de 50-50 grillmethode wordt het voedsel goed doorbakken en blijft de smaak behouden!

50/50grillmethode met een gas barbecue

Bij een gasbarbecue met meerdere branderskun jevolgens dezelfde methode te werk gaan. In dit geval herpositioneerthet vlees boven de inactieve branders nadat het bruin is.

U hoeft alleen de voorsteof achterste branders (of de branders aan dezijkant)aan te steken en de gerechten op de andere zijkant op het rooster te plaatsen. De warmte circuleert zoals in een heteluchtoven en grilt de gerechten gelijkmatig. Alsje gebruik maakt van een barbecue met slechts één brander,draai dan na het bruinen van het vleesde regelaar helemaal naar beneden tot hij op LOW staat, of maak eventueel gebruik van het verhoogde grillrooster met de bijbehorende opvangschaal zoals bij de [indirecte methode link] is beschreven.

De circulaire grillmethode

Grillmethodes - Grillexperience.nl (8)

Alsje gebruik maakt van briketten op een houtskool barbecue, is de circulaire grillmethode ideaal voor zeer grote stukken vlees, bijvoorbeeld hele kalkoenen. Het is ook perfect voor pizza, brood en gebak.

Circulairegrillmethode met een houtskool barbecue

Verdeel de briketten gelijkmatig in een cirkel aan de buitenkant van de barbecue.

Plaats een druipbakje in het midden van het houtskool rooster om lekkende vetten en sappen op te vangen. Giet een beetje water in het druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen en de hete lucht circulatie tevens te verrijken met vocht.

Het bereiden van een knapperige Pizza:

Zet de pizzasteen boven het midden van de barbecue.

Verwarm de barbecue en de pizzasteen voor tot een temperatuur rond de 300 graden.

De barbecue functioneert nu als een oven en uw pizza wordt niet zwart aan de onderkant!

Low & Slowmethoden

In het onderstaande voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van de Weber Smokey Mountain. Deze houtskool barbecue is door zijn ontwerp uitermate geschikt voor het low & slow bereiden van voedsel. Zie tevens het hoofdstuk “Roken” voor uitgebreide informatie over deze barbecue.

Grillmethodes - Grillexperience.nl (9)

Minion methode

De Minion methode voor de Weber Smokey Mountain:

• vul de kolenmand met briketten
• steek ± 20 briketten aan in een starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
• verdeel de brandende briketten over de niet aangestoken briketten in de kolenmand.
• zet de smoker in elkaar, laat het bovenste ventilatie rooster geheel hopen en regel de temperatuur met de onderste ventilatieroosters.
• start met barbecueën.

De Minion methode voor gebruik bij Kettle/Master Touch barbecues:

• maak de bbq op de split grill methode klaar
• steek 12 briketten aan in de starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
• vul de helft van het kolenrooster met niet aangestoken briketten
• verdeel hierover de brandende briketten
• start met barbecueën.

Voordelen:

De voordelen van deze methode zijn dat men sneller kan beginnen aangezien je niet hoeft te wachten tot de temperatuur gezakt is. Je kan langer doorgaan zonder je briketten te hoeven bijvullen en je houdt meer briketten over voor de volgende barbecue.

Nadelen:

De Minion methode gaat in tegen de gedachte dat je pas kan beginnen met de barbecue als alle briketten branden, wat hierbij niet het geval is.
Het is natuurlijk ook bekend dat sommige briketten bij het in brand gaan een vervelende geur verspreiden. Bij de Minion methode gaan er de hele tijd briketten branden en daarbij zou dus voortdurend een nare geur vrijkomen.
Het is echter gebleken dat de Minion methode geen nadelige gevolgen heeft voor de smaak van het voedsel.

Grillmethodes - Grillexperience.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6383

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.