Ziekenhuizen vragen naasten patiënt vaker om hulp bij zorg: 'Kan niet anders' (2024)

Wassen, bed verschonen

Door RTL Nieuws··Aangepast:

© iStock (archieffoto)Ziekenhuizen vragen naasten patiënt vaker om hulp bij zorg: 'Kan niet anders' (1)

RTL

Wie een naaste in een ziekenhuis heeft liggen, kan steeds vaker de vraag verwachten of diegene wil helpen met de zorg. Wassen, eten serveren, het bed verschonen: taken die prima gedaan kunnen worden door iemand zonder medische opleiding, en in verschillende ziekenhuizen van naasten worden gevraagd. "Dit wordt absoluut de toekomst van de zorg", zegt hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy.

Uit een pilot van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein blijkt dat het verpleegkundigen een half uur tot een uur per dag aan werk scheelt als naasten helpen met niet-medische taken. Het ziekenhuis begon de pilot op de afdeling oncologie in Utrecht en de afdeling urologie in Nieuwegein, en gaat de manier van werken nu uitbreiden naar alle verpleegafdelingen. En ook in het Meander MC in Amersfoort was een proef hiermee op de afdeling neurologie succesvol.

Lichte zorgtaken

Volgens projectleider Melanie Oostrom van het St. Antonius Ziekenhuis waren de patiënten positief over de zorg door een naaste. Tijdens hun intake vroeg het ziekenhuis of ze iemand in hun omgeving hadden die zou willen helpen met wat 'lichte zorgtaken' worden genoemd. 50 procent van de patiënten en hun naasten zei ja. "En 100 procent van de mensen die dat deden, waren tevreden en zouden het opnieuw doen", zei ze tegen persbureau ANP.

Lees ookAantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na pandemiepiek

Het is een positieve, maar vooral broodnodige ontwikkeling, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy. "De zorg zoals we die nu hebben, is niet houdbaar." Dat zegt ook de Sociaal-Economische Raad (SER), die verwacht dat als er niets gebeurt, in 2040 een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moet werken. "Dat is natuurlijk niet realistisch", zegt Canoy. "Er zijn ook nog andere beroepen die heel waardevol zijn. Daarom móéten we de zorg anders organiseren."

Grote voordelen

Volgens Canoy zitten er een paar grote voordelen aan het vragen van hulp aan naasten: het personeel in de zorg is schaars en dit zorgt voor verlichting, en het is voor een patiënt ook fijner om bijvoorbeeld gewassen te worden door een naaste dan door 'een anonieme verpleegkundige'. "Dat laatste weet ik uit de ouderenzorg, waar ook aan naasten wordt gevraagd om te helpen."

Lees ookIn 2032 tekort van meer dan 137.000 werknemers in zorg, ook met kabinetsmaatregelen

Canoy zou het 'heel jammer vinden als mantelzorg in de zorg wordt geframed als een verkapte bezuiniging'. Canoy: "Uiteindelijk is het in ieders belang als hier gebruik van wordt gemaakt –in heel veel gevallen ook in dat van de patiënt."

Wisselende ervaringen

Maar in de ouderenzorg zijn de ervaringen hiermee wisselend, bleek een paar maanden geleden uit onderzoek van onder andere journalistencollectief Investico. In een enquête onder ruim 400 verzorgenden en verpleegkundigen gaf 57 procent aan dat de hulp van mantelzorgers juist leidt tot een hogere werkdruk. Bijvoorbeeld doordat de mantelzorgers moeten worden begeleid en toch moet worden gecontroleerd of de nodige taken zijn uitgevoerd.

Zorgpersoneel in de ouderenzorg mist vooral afspraken en een heldere rolverdeling, blijkt uit de enquête. Dat is ook een probleem dat MantelzorgNL ziet. De landelijke stichting voor mantelzorgers deed vorig jaar samen met de Patiëntenfederatie Nederland onderzoek naar mantelzorg in het verpleeghuis. "Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als de patiënt tijdens het douchen valt? En wat mag een instelling wel en niet van een mantelzorger vragen?", vraagt woordvoerder Fleur Kusters.

"Maar als het passend is en goed gebeurt, dan heeft mantelzorg in een zorginstelling zeker voordelen. Zowel voor de mantelzorger die het fijn vindt om bij de zorg betrokken te zijn, als voor de instelling en de patiënt."

Lees ookZorgmedewerkers: 'Gevaarlijke situaties in verpleeghuizen door tekort personeel'

Omdat ook MantelzorgNL ziet dat naasten van ziekenhuispatiënten en verpleeghuisbewoners vaker om hulp wordt gevraagd, komt de stichting volgende week met een gids met antwoorden op dergelijke vragen. Kusters: "Het is heel belangrijk dat mantelzorgers weten waar ze aan toe zijn."

Emotionele druk

Daarnaast vindt MantelzorgNL dat mensen wel gevraagd mag worden om te helpen, maar dat zo'n vraag niet moet leiden tot (emotionele) druk. "Stel dat ze in het ziekenhuis zeggen: 'Heeft u tijd om het bed van uw naaste te verschonen? Anders is er kans dat dat niet gebeurt.' Of: 'U kunt leren hoe u een stoma moet verwisselen, dan kan uw naaste eerder naar huis.' Dat moet voorkomen worden. Ook moet er oog zijn voor de mantelzorger, overbelasting is bij hen een groot probleem."

Ook hoogleraar Canoy vindt dat je scherp moet zijn op wat je wel en niet kunt vragen van een naaste. "Niet alle naasten willen helpen, en degenen die dat wel willen, kun je niet alles laten doen. Je moet voorkomen dat je hen dingen laat doen die ze niet kunnen. Denk aan een zeer kwetsbare patiënt, bij zo iemand kan bijvoorbeeld douchen al een medisch gevaarlijke handeling worden. In dat geval moet je de zorg overlaten aan medische professionals. Maar bij de meeste patiënten is dit geen probleem, het overgrote deel van de patiënten in een ziekenhuis is niet zo kwetsbaar."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.

Lees meer over

GezondheidszorgPersoneelstekortMantelzorgEditie NL Link in bioLink in bio

Ziekenhuizen vragen naasten patiënt vaker om hulp bij zorg: 'Kan niet anders' (2024)

References

Top Articles
The Civil Rights Act of 1964 | Miller Center
A Proclamation on the 60th Anniversary of the Civil Rights Act | The White House
Roblox Roguelike
Skamania Lodge Groupon
What Happened To Dr Ray On Dr Pol
Songkick Detroit
35105N Sap 5 50 W Nit
Uc Santa Cruz Events
Shemal Cartoon
Socket Exception Dunkin
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Lax Arrivals Volaris
Costco Gas Foster City
Nashville Predators Wiki
Hellraiser III [1996] [R] - 5.8.6 | Parents' Guide & Review | Kids-In-Mind.com
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
3S Bivy Cover 2D Gen
Arre St Wv Srj
Webcentral Cuny
Decosmo Industrial Auctions
Katie Sigmond Hot Pics
Somewhere In Queens Showtimes Near The Maple Theater
Azur Lane High Efficiency Combat Logistics Plan
Dtlr Duke St
Mdt Bus Tracker 27
13301 South Orange Blossom Trail
Receptionist Position Near Me
O'reilly's In Mathis Texas
Narragansett Bay Cruising - A Complete Guide: Explore Newport, Providence & More
Motorcycle Blue Book Value Honda
manhattan cars & trucks - by owner - craigslist
Paradise Point Animal Hospital With Veterinarians On-The-Go
lol Did he score on me ?
Deepwoken: Best Attunement Tier List - Item Level Gaming
Ni Hao Kai Lan Rule 34
Marie Peppers Chronic Care Management
Hannibal Mo Craigslist Pets
Studentvue Columbia Heights
8005607994
Wal-Mart 2516 Directory
Housing Intranet Unt
Publictributes
Fairbanks Auto Repair - University Chevron
M&T Bank
Brown launches digital hub to expand community, career exploration for students, alumni
Arginina - co to jest, właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
Meee Ruh
Hsi Delphi Forum
Wwba Baseball
Sdn Dds
683 Job Calls
OSF OnCall Urgent Care treats minor illnesses and injuries
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6179

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.