Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.
30-01-2015
•
leestijd 8 minuten
•
5912
keer bekeken
•
Met een smartphone op zak heb je de weersverwachtingen altijd binnen handbereik. Er is namelijk een groot aantal weerapps. Uiteindelijk gebruik je er maar één. Welke app is de beste? Wij zoeken het voor je uit!
In deze review vergelijken we vijf belangrijke apps: PIET!, Buienradar, Accu Weather, Weeronline en Weather Underground. We beoordelen elke app op het uiterlijk, het gebruikersgemak en de mogelijkheden.
PIET!
PIET! is de app die vernoemd is naar de bekende Nederlandse weerman Piet Paulusma. Tijdens het gebruik van deze app wordt veelvuldig verwezen naar de bekende Nederlander. Zo staat er een soundboard in het hoofdmenu. Daarop kun je bepaalde zinnen kiezen die de karakteristieke Fries vervolgens zegt. Hoewel dit niets bijdraagt aan de weersverwachting, vinden we het tóch een leuke toevoeging.
Bij het opstarten van PIET!, zie je meteen een overzichtelijk hoofdmenu met 9 te kiezen opties: 'Actueel', 'Verwachting', 'Radar', 'Weerkaarten', 'Seizoensweer', 'Strip', 'Soundboard', 'Info' en een leeg vak met niets. De laatste optie heeft geen toegevoegde waarde. Je kunt er op drukken en je kunt zien dat de knop interactief is, maar je wordt nergens naartoe geleid. Het staat symbool voor de app: goed idee, slecht uitgewerkt.
Hoofdmenu
Bij actueel zie je de weerssituatie van dit moment. Een kaartje geeft op overzichtelijke wijze de temperaturen per provincie aan. Bij 'Verwachtingen' zie je de weersvoorspelling voor vandaag, morgen en overmorgen in een tabelletje. 'Radar' hoort waarschijnlijk een beeld te geven van de regenbuien in Nederland. Het enige wat je ziet zijn echter bewegende wolken van bovenaf met een zwarte achtergrond erachter. Bij 'Weerkaarten' zie je een kaart van Europa waar verder niets op te zien is. Bij 'Seizoensweer' worden verschillende activiteiten van een cijfer voorzien. De cijfers lijken niet helemaal te kloppen met de werkelijkheid. Zo kreeg het 'BBQ weer' een 6 op een winterse en natte dag met een temperatuur van 5 graden. Als we 'Strip' kiezen loopt de app vast.
Twee van de negen opties in het menu zijn functioneel
Slechts vier van de negen menuknoppen werken. Daarvan zijn twee van die vier gerelateerd aan het weer. Wij komen tot de conclusie dat de app de plank volledig misslaat. Er zitten enorme fouten in die hoge prioriteit zouden moeten hebben. De applicatie koketteert met de naam van Piet Paulusma, maar maakt het vervolgens totaal niet waar. Daarom Geven we PIET! slechts een halve ster.
Weeronline
Deze weerapp is een verlengstuk van de internetsite van weeronline. De website en de app lijken qua vorm en interface veel op elkaar. Ook het menu doet denken aan de internetsite. Bij het openen van de app, zie je een kaart van Nederland. Op deze kaart kun je precies de gewenste informatie weergeven. Onder het kaartje kun je de vooruitzichten per dag bekijken. Standaard is te zien wat voor weer het vandaag is. Als je naar rechts scrollt, zie je de voorspellingen voor morgen en later.
Rechtsboven de kaart is een symbool te zien die een kaart weergeeft. Als je daarop drukt, zie je welke informatie je op de kaart wilt bekijken. Zo kun je kiezen uit ´Regenradar´, ´Weerkaart´, ´Windkaart´ en ´Weercijferkaart´. De regenradar laat je de regenbuien van de aankomende uren zien. De weerkaart laat zien wat voor weer het op verschillende plekken in Nederland is.
Geschreven voorspelling
Tijdens het scrollen onder de weerkaart, kun je op een dag drukken om een gedetailleerd overzicht van die dag te bekijken. In dat overzicht vind je het weer per dagdeel, de temperaturen, windsnelheden, neerslag en een weercijfer. Daaronder zie je een geschreven voorspelling van die dag.
Conclusie
Al met al is dit een zeer degelijke weerapp zonder franje. Qua interface en uiterlijk is deze app allicht achterhaald, maar dat doet niet af van de functionaliteit. De relevante informatie die je van een weerapp verwacht, kun je bij Weeronline vinden. Voor mensen die ervan houden apps te personaliseren naar voorkeur, moeten niet deze app proberen. Op dat gebied geeft Weeronline namelijk weinig mogelijkheden.
AccuWeather
Dit is een Amerikaanse weerapp. Het eerste wat bij deze app opvalt is dat er veel tijd is gestoken in het uiterlijk en het gebruikersgemak. Kort nadat je de app hebt bekeken weet je precies wat je waar kunt vinden. Bovendien ziet alles er mooi uit. De interactieve grafieken en tabellen zijn mooi weergegeven. Dit is misschien niet het belangrijkste van een weerapp, maar het maakt de informatie die AccuWeather biedt wel een stuk geloofwaardiger.
Tijdens het openen zie je het tabblad ´Nu´. In dit tabblad kun je bekijken wat de temperatuur op het moment is. Ook zie je er de windkracht, de luchtvochtigheid de luchtdruk. Je kunt vanuit dit tabblad naar andere tabbladen ´slepen´. De andere tabbladen zijn 'Minutecast', 'Per Uur', 'Dagelijks', 'Kaarten', 'Video's', 'Nieuws' en 'Locaties'. Linksboven kun je de locatie instellen waarvan je wilt weten wat de weersomstandigheden zijn. Hierbij kun je gebruik maken van GPS om de telefoon je huidige locatie te laten selecteren. Rechtsboven bevindt zich een menu waar je het weer kunt delen, het weerbericht kunt vernieuwen en de instellingen van de app kunt veranderen.
Tabbladen
In het tabblad 'Minutecast' zie je de verwachte regen in de aankomende twee uur. Je kunt hier kiezen voor twee weergaven: een tijdlijn in de vorm van een cirkel en een tijdlijn in de vorm van een rechte lijn. Wij hebben een duidelijke voorkeur voor de lijn, omdat deze overzichtelijker en duidelijker is. Echter heeft AccuWeather ervoor gekozen cirkel als standaard te weergeven. Bij het tabblad 'Per uur' zie je het verwachte weer voor de aankomende uren. Hierbij kun je kiezen om de temperatuur of de neerslag weer te geven. Je ziet een grafiekje en een tijdlijn waarin de informatie wordt weergegeven. In het tabblad 'Dagelijks' zie je de voorspellingen per dag. Eigenlijk is deze pagina hetzelfde als de vorige maar dan weergegeven per dag. Je kunt er ook voor kiezen om het weerbericht te bekijken in de vorm van een filmpje. Hier is wel duidelijk te zien dat de app er een is uit Amerika. De berichten worden namelijk door een Amerikaanse 'weervrouw' gepresenteerd.
Weinig personalisatie
Verder kun je in instellingen het een en ander zelf instellen. Je kunt niet personaliseren wat je in je tabbladen wilt zien, maar je kunt wel de belangrijke instellingen hier configureren. Zo bepaal je hier voor welke zaken je een melding wilt krijgen op je telefoon.
Conclusie
AccuWeather is een zeer degelijke app met een prachtige interface. Alles is schematisch en duidelijk weergegeven. Je bent door even door de tabbladen te scrollen weer helemaal op de hoogte van het weer. De informatie is volledig. Wel merk je dat het een Amerikaans initiatief is dat is aangepast om in Nederland te gebruiken. Een goed voorbeeld is de video van een weerbericht met een Amerikaanse presentatrice. De app krijgt drie en een halve ster.
AccuWeather is verkrijgbaar via:
Apple
Android
Buienradar
Deze app is in Nederland zeer bekend. Het houdt voor je in de gaten of er regenbuien op komst zijn. Bij het openen zie je direct een kaartje van Nederland met de buienradar. Wij testen echter niet alleen de radarfunctie van Buienradar. We gaan vooral kijken hoe de app fungeert als volledige weervoorspeller.
Ook Buienradar maakt gebruik van tabbladen. Je kunt horizontaal scrollen tussen de tabbladen. De puntjes onder in beeld geven aan hoeveel tabbladen je hebt ingesteld. Rechts naast de puntjes zie je een icoontje dat duidt op instellingen. Daarin kun je elk gewenst tabblad op je voorgrond configureren. Ook kun je bepalen hoeveel tabbladen je überhaupt wilt. Op het gebied van personalisatie heeft de Buienradar-app het dus goed begrepen!
Regenradar en zonneradar
Rechtsboven zie je een menu-knop. Daarin kun je veel opties kiezen. Naast een regenradar en het weerbericht biedt Buienradar ook een zonneradar, actuele kaarten met verschillende informatie, waarschuwingen en verkeersinformatie (files). Een klein minpuntje is dat bepaalde opties van de Buienradar alleen toegankelijk zijn als je een betaalde versie van de app hebt. Zo konden we onze voorspellingstest niet uitvoeren, omdat de gratis versie maar een weersverwachting tot vier dagen in de toekomst aangeeft.
Conclusie
Buienradar is een zeer uitgebreide applicatie met een grote hoeveelheid functies. Daarnaast is rekening gehouden met individuele voorkeuren; je kunt de app volledig personaliseren. Zo kun je Buienradar zo indelen dat je alleen de informatie ziet die je wil zien. Het is heel knap dat Buienradar én overzichtelijk én zeer uitgebreid is. Daarom krijgt de app vier en een halve ster.
Buienradar is verkrijgbaar via:
Apple
Android
Weather Underground
Bij het openen van deze app zie je een tijdlijn die iets weg heeft van die van sociale media. De tijdlijn bestaat uit meerdere tegels die allen hun eigen informatie bevatten. Het weer op jouw locatie, de weekvoorspelling, een lokale kaart waarop de zichtafstand, luchtvochtigheid en de luchtdruk zijn te zien, zonopkomst en zonsondergang, en een zeer gedetailleerd beschreven voorspelling voor de aankomende dagen. Deze tegels kun je naar voorkeur van plaats verwisselen. Dit systeem zorgt ervoor dat je de app precies zo kunt inrichten zoals jij hem hebben wilt. Tevens kunnen de batterijzuinigen onder ons kiezen voor een zwart thema in plaats van wit.
Vanuit het hierboven beschreven hoofdscherm kun je ervoor kiezen een landkaart te tonen. De informatie die je op die landkaart wilt weergeven kun je naar voorkeur instellen. Zo kun je kiezen voor de volgende weergaven: 'Default', 'Radar', 'Temperature' en meer.
Twee keer een menu
Het is voor ons onduidelijk waarom er aan de rechter én aan de linkerkant een menu is. Links is er een uitschuifmenu waarin je verschillende soorten informatie kunt bekijken. Ook kun je er een weerbericht delen via Twitter. Zowel in het linkermenu als in het rechtermenu staan een aantal onbelangrijke opties. Bovendien is het voor ons onduidelijk waarom er bepaalde informatie in de menu's te zien is en andere zaken op de tijdlijn worden weergegeven. Zo zie je in de menu's de Naar ons idee had alles op overzichtelijke wijze op de tijdlijn moeten worden weergegeven. Dan heeft de gebruiker een duidelijke app waarin alles binnen handbereik is. Nu denk je dat alle info op de zelf aan te passen tijdlijn kan worden weergegeven en word je verrast door de extra weersvoorspellingen in de menu's.
Conclusie
Weather Underground is een goede weerapp die je de mogelijkheid geeft om naar jou eigen voorkeur de weerberichten te bekijken. Je kunt de tijdlijn zo indelen dat de app voor jou relevante informatie weergeeft. Een minpunt is dat de menu's niet helemaal duidelijk zijn. Er is aan de linker- en de rechterkant een menu waarbij het ons niet helemaal duidelijk is hoe deze opties zijn geselecteerd. Toch voldoet de app aan de verwachtingen en vooral de overzichtelijke tijdlijn is een pluspunt. De app krijgt drie en een halve ster.
Weather Underground is verkrijgbaar via:
Apple
Android
Meer over:
app reviews, apps
Delen:
Praat mee
onze spelregels.
/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!