Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (2024)

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (1)

Indirect barbecueën is de ideale manier om grotere stukken vlees in de barbecue te garen zonder dat ze verbranden. Maar indirect barbecueën gaat niet hetzelfde op alle barbecues. In deze blogpost laat ik voor de diverse soorten barbeceus zien hoe je dat doet.

Indirect barbecueën

Je kent het wel, je gaat iets op de barbecue maken. En als je klaar bent dan is je kippenpootje of speklapje is zwart geblakerd van buiten en rauw van binnen. Je hebt je vlees boven de kolen gelegd. En die directe methode is voor heel veel dingen niet de beste manier van bereiding.

Bij indirect barbecueën ligt je product weg van het vuur en dus weg van de directe hitte van het vuur. Eigenlijk maak je van je barbecue een kolengestookte oven.
Voeg je ook nog wat rookhout toe dan is het feest helemaal compleet. Het resultaat is mooi sappig gaar vlees met die echte barbecuesmaak!

Hoe deel je je BBQ in voor indirect barbecueën?

In dit artikel komt aan de orde hoe je je barbecue moet indelen voor indirect barbecueën. Als je niet weet hoe je de briketten of het houtskool moet aansteken voor jouw soort barbecue dan vertel ik je dat hier.

Bij niet elke barbecue gaat het indirect barbecuën op dezelfde manier. Ik laat je zien hoe je indirect barbecuet op een kogelbarbecue (zoals de Weber), kamado (Big Green Egg, the Bastard etc. ) en de zogenaamde ‘vertical water smokers’ (zoals de WSM –Weber Smokey Mountain Cooker en Pro-Q).

Ik begin met indirect barbecueën op kogelbarbecues, als je dat wilt overslaan klik danhier om direct naar kamado’s te gaanof klik hier voor de WSM en soortgelijke smokers.

Indirect barbecueën met een kogelbarbecue

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (2)

Je kunt je kogelbarbecue op een paar manieren indelen voor indirect gebruik, hoe je dat doet hangt ondermeer af van hoe je hem gaat gebruiken. Gaar je een hele kip dan doe je dat op een hoge temperatuur omdat je een krokant velletje wilt. Maak je pulled pork dan doe je dat op een lage temperatuur omdat zo’n stuk heel langzaam gedurende lange tijd moet garen, low & slow in barbecue jargon.

Bij deze manier van barbecueën gebruik je de deksel. De luchtregelaar zet je vol open. Dit doe je zodat de rookgassen kunnen ontsnappen uit de barbecue. Als die niet weg kunnen ontstaat er in de barbecue onvolledige verbranding en de stoffen die daarbij vrijkomen geven een bittere smaak aan je eten. De temperatuur regel je met de onderste schuif.

De bovenste schuif plaats je weg van het vuur, op die manier stroomt de lucht van het vuur via je vlees en de luchtregelaar naar buiten. Als je rookhout toevoegt aan het vuur dan gaat de rook dus mooi over je vlees en geeft zijn smaak af.

Indirect barbecueën in de kogelbarbecue op hogere temperatuur (150-200°C)

Bij indirect barbecuën op hogere temperaturen steek je al je briketten tegelijk aan. Hoeveel dat er zijn hangt natuurlijk van je barbecue af, maar driekwart grote brikettenstarter zit je al snel aan.
Die brandende briketten kun je aan twee kanten van de barbecue leggen. En dan het te garen product er tussen op het rooster. Op die manier heb je van twee kanten warmte en gaart je product gelijkmatig.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (3)

Maar je kunt ook aan één kant de kolen leggen.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (4)

Omdat het vlees niet boven het vuur ligt en het voor de garing niet heel veel uitmaakt welke van de twee manieren je kiest, is dit een kwestie van voorkeur. Zelf ga ik voor de laatste optie omdat ik dan wat meer ruimte op het rooster tot mijn beschikking heb.

Indirect barbecuën in de kogelbarbecue op lage temperatuur (107-150°C) – Minion en snake

Als je op een lagere temperatuur indirect wilt barbecueën dan zul je een minder heet vuur moeten hebben. Dat bereik je door minder brandende kolen te gebruiken. Omdat je bij dit soort sessies vaak wel lang bezig bent heb je echter wel brandstof nodig. Je kunt beide problemen in één keer tackelen door de Minion methode te gebruiken.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (5)

Deze manier van indelen is ooit verzonnen door Jim Minion en komt er op neer dat je een bergje koude briketten in de barbecue legt en daar bovenop gaan dan brandende briketten. Door de lage temperatuur, weinig zuurstof en doordat de hete kolen op de koude liggen zal het vuur langzaam naar beneden in de koude kolen zakken.

Snake

Ook is er nog de ‘snake’ methode die heel veel gebruikt wordt bij hele lange sessies zoals bij pulled pork en brisket. Je legt koude briketten in een ‘slang’ rond het kolenrooster en legt er aan één kant brandende kolen tegenaan. Die steken dan langzaam de koude kolen aan.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (6)

Bij zowel de Minion methode en de snake zet je de luchtschuiven maar een heel klein stukje open. Als er teveel zuurstof bij de brandende kolen komt gaan ze heter branden en zal de temperatuur snel oplopen. Probeer wel de bovenste schuif verder open te houden dan de onderste. Zo kunnen de rookgassen ontsnappen en heb je een betere verbranding.

Om het vuur beter regelbaar te maken kun je het deel van het kolenrooster waar geen kolen op liggen afdekken met aluminiumfolie. Alle lucht moet dan via de kolen en dat geeft wat meer controle.

Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.

Indirect barbecueën met een kamado

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (7)

Bij een kamado is het indelen voor indirect heel simpel. Je hebt echter wel een plate setter/deflector nodig. Deze zorgt voor een barrière tussen het vuur en je te bereiden product. Bij veel merken krijg je een deflector niet standaard meegeleverd. Ik vind dat nog steeds onvoorstelbaar omdat het een onmisbaar onderdeel is van je kamado.

Als je je kamado hebt aangestoken (met één aanmaakblokje of op één plaats) en deze een minuut of tien a vijftien met de onderste schuif en deksel open heeft gestaan zal er in het midden een brandende kolom houtskool zijn.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (8)

Voor mij is dat het moment om de deflector met de pootjes naar boven te plaatsen. Dit kan voor jouw barbecue anders zijn, maar het principe blijft hetzelfde. Op de deflector zet ik een lekbak, gevolgd door het rooster. Nu mag ook de deksel dicht.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (9)

Voor een low & slow sessie op 107-150°C sluit ik vrij snel de onderste en bovenste schuif. Deze hoeven maar een klein kiertje open om de goede temperatuur in stand te houden. Hou er wel rekening mee dat in het begin een hoop energie in het warm stoken van het keramiek gaat zitten. Als dat eenmaal op temperatuur is zal de temperatuur in de barbecue weer oplopen.

Voor een sessie op hogere temperaturen, zoals een kippetje op 175-200°C, laat ik de schuiven langer open en zet ik ze een eind terug wanneer mijn gewenste temperatuur in zicht komt.

Wat de juiste stand van de schuiven is voor een bepaalde temperatuur in jouw kamado zul je zelf moeten ondervinden. Er zijn zoveel modellen op de markt dat daar niet één duidelijk antwoord op is te geven.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (10)

Indirect barbecueën met een vertical water smoker

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (11)

Dit soort barbecues is gemaakt om op een lage temperatuur te werken. Maar ook hier kun je niet zomaar een paar brandende kolenstarters briketten in gooien want dan gaat het zeker mis. De meest beproefde manier is de Minion methode. Ik had het daar bij de kogelbarbecues ook al over.

Jim Minion had een Weber Smokey Mountain en was niet blij met de manier die Weber in de handleiding had omschreven. Hij deed de kolenring vol met koude kolen en deed daar een aantal brandende kooltjes op. Dit werkte zo goed dat inmiddels iedereen met dit type barbecue zijn manier toepast.

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (12)

Zoals omschreven, je gooit de ring vol met briketten en daar gaan brandende briketten op. Ik doe een kleine brikettenstarter met kokosbriketten, een stuk of 17-20.
Dan het rookhout erbij en je smoker opbouwen.

Als je water in de waterpan doet gebruik dan heet water. Er gaat een hoop energie in het aan de kook brengen en houden van dat water zitten. Als je met koud water begint duurt het dus heel lang voordat je barbecue op temperatuur is.

Doe ook eerst de waterpan in de smoker en dan pas het water in de pan. Als je een volle pan water in de smoker probeert te hangen en je morst op de hete kolen dan krijg je een flinke wolk stoom waar je je lelijk aan kan verbranden.

De bovenste luchtschuif laat je de hele sessie vol open staan. Tijdens het opstarten doe je de onderste schuiven vol open. Als je 15°C van je gewenste waarde bent doe je twee van de drie onderste schuiven dicht en regel je de temperatuur verder met de laatste schuif.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er twee soorten indirect barbecueën, op lage en op hoge temperatuur. Die laatste is niet zo heel moeilijk, die eerste eigenlijk ook niet. Zolang je er maar voor zorgt dat het vuur onder controle is maak je met deze manier van barbecueën een kolengestookte oven waar je als extra bonus nog rook aan je gerecht kunt toevoegen.

Het kunstje zit hem vooral in het constant houden van de lage temperaturen. Door met een klein vuurtje te beginnen en niet te veel zuurstof bij dat vuur te laten kom je al een heel eind.
Sommige barbecues zijn daar beter in door het gebruikte materiaal of de constructie, maar als je het truukje eenmaal door hebt kun je werkelijk alles in je barbecue maken. Of dat nou een groot stuk vlees is of een cake.

Heb je iets aan deze blogpost over indirect barbecueën gehad? Dan hoor ik dat graag. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.


En als je maar geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

indirect barbecueënindirect BBQ'enKamadokogelbarbecueMinion methodesnake methodeWSM

Indirect barbecueën? Dat doe je zo! (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6369

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.